时间:5月17日(星期四)下午2:00

地点:基础教学楼1509

举办单位:  科技处  数理系

1.

题目:Discrete integrable system and its application in computational mathematics

主讲人:Baofeng Feng(School of Mathematical and Statistical Sciences, University of Texas Rio Grande Valley)

摘要: In this talk, we will give a review on recent development of discrete integrable system. We will firstly show that Hirota-Miwa equation, or the discrete Kadomtsev–Petviashvili (KP) equation, discrete modified KP equation and the discrete KP-Toda lattice equation are equivalent and can generate KP, modified KP and KP-Toa hierarchies as well as their Backlund transformations, respectively, by introducing Schur polynomial and Miwa transformation. Based on above findings, integrable discretizations of the real (complex) short pulse equation can be constructed, which can be used as self-adaptive moving mesh methods in numerical simulations of these equations.

专家简介:冯宝峰,早年毕业于清华大学获得应用物理学及应用数学双学士学位。后留学日本获得名古屋大学硕士和京都大学博士学位,现任德克萨斯大学数学与统计学院终身教授。冯宝峰教授从事非线性科学方面的研究特别是可积系统和孤立子理论方面的研究,迄今在国际著名期刊上发表论文70余篇,被引用超千次。先后组织了四次国际会议,担任在美国乔治亚大学每两年举办的非线性波国际会议,海峡两岸可积系统会议,中日可积系统会议以及中国孤立子与可积系统会议组委会成员。前后两次作为日本学术振兴会Research Fellow 东京大学,京都大学,大阪大学及早稻田大学。冯宝峰教授因其独立提出的非线性格子以及非线性光学超短脉冲波的数学模型,先后获得美国国防部以及美国自然科学基金三十多万美元的研究资助。近年来经常受邀回国访问,分别通过清华大学和上海交通大学获得中国自然科学基金海外及港澳学者合作基金。

2.

题目:Localized Wave

主讲人:陈勇(华东师范大学)

摘要:I introduce briefly the development of the localized waves, and then the major work about our team to the localized waves. It mainly contains four aspects: Darboux transformation, KP reduction,the Hirota bilinear method and nonlocal symmetry to construct localized wave.

专家简介:陈勇,华东师范大学,计算科学和软件工程学院,教授,博士生导师,上海市闵行区拔尖人才,卓越教授岗位. 长期从事非线性物理、可积系统、混沌理论、符号计算、大气和海洋动力学和数值计算等领域的研究工作. 提出了一系列可以机械化实现可积理论的研究方法,建立了非线性工程系统平台.发展了李群理论并成功应用于大气海洋物理模型的研究,在非局域对称和对称优化理论,怪波理论和在混沌理论中提出了一系列方法. 主持了和参与了国家自然科学基金重点项目,国家自然科学基金面上项目;973全球变化研究国家重大科学研究计划项目;博士点基金项目:国家自然科学基金创新群体.已在SCI收录的国际学术期刊上发表论文260余篇. 发表论文的SCI他引3000余次。